Viktiga ögonblick i grafisk designhistoria

En tidslinje med händelser som formade modern design

Grafisk design har en lång och intressant historia och allt började med de första orden och bilderna. Låt oss ta en titt på de stora händelserna och rörelserna som bildade grafisk design från tidiga utvecklingar i tryck, till framväxten av olika stilar i design under 20-talet.

Tidiga innovationer inom visuell kommunikation och print

15 000 – 10 000 f.Kr.: Den första kända visuell kommunikationen, med piktogram och symboler i Lascauxgrottorna i södra Frankrike.

3600 f.Kr.: Blau-monumentet anses vara den äldsta artefakt som är man vet använts för att kombinera ord och bilder. De anses vara från Irakområdet.

105 e.Kr.: Kinas regeringstjänsteman Ts’ai Lun krediteras med att uppfinna papper.

1045 e.Kr.: Pi Sheng, en kinesisk alkemist, inventerar rörlig skrift, vilket gör att tecken kan placeras individuellt för utskrift.

1276: Tryck kommer till Europa med ett pappersbruk i Fabriano, Italien.

1450: Johann Gutenburg lyckas med att finslipa systemet för utskriftstyp i böcker.

1460: Albrecht Pfister blir den första som lägger till illustrationer på en tryckt bok.

Revolutionära ändringar i typsnitt

1470: Nicolas Jenson, som anses vara en av historiens främsta typsnittdesigners, sätter en ny standard för den romerska stilen.

1530: Claude Garamond öppnar det första stilgjuteriet. Utvecklar och säljer typsnitt till skrivare.

1722: Den första Caslon Old Style-fonten är utvecklad. Den skulle senare användas för utskrift av självständighetsförklaringen.

Den industriella revolutionen

1760: Industriella revolutionen börjar och sätter scenen för framsteg inom grafisk designproduktion.

1796: Författare Aloys Senefelder utvecklar litografi. Detta var den första “planografiska” tryckmetoden som användes, vilket innebar att den använde en platt yta och satte scenen för modern offsetutskrift.

1800: Lord Stanhope uppfinner den första tryckpressen helt i gjutjärn. Det krävde en tiondel av det manuella arbetet förlagt i tidigare pressar och fördubblade den möjliga pappersstorleken.

1816: Det första sans-serif-tecknet gör en subtil ingång som en rad i en bok.

Design blir en industri – på riktigt

1861: Williams Morris, som blev en mycket inflytelserik figur i designhistoria, sätter upp sitt konstutsmyckningsföretag. Han var en stor aktör i British Arts and Crafts Movement.

1869: NW Ayer & Son grundades. Anses vara den första reklambyrån. Byrån populariserade det öppna kontraktet och utnyttjade konst i design.

1880: Utvecklingen av halvtonskärmen gör att det första fotot kan skrivas ut med alla sorters färger.

1890: Art Nouveau-rörelsen börjar och ändrar designscenen för alltid. Den plöjde sin väg in till alla typer av kommersiell design och utnyttjade alla typer av konst. Stilen fortsatte vara populär fram tills 1920.

Moderna designstilar växer fram

1900: Framtidens stil utformas. Inspirerad av kubism och teknik, släppte den alla traditionella funktioner och koncentrerade på rena, skarpa, raka linjer. Det var populärt fram till 1930-talet.

1910: Early Modern populariseras. Stilen använder foton istället för illustrationer och en minimalistisk, geometrisk design. Stilen var populär fram till omkring 1935.

1910: Hero Realism påverkas av krigen och fortsätter genom 1940-talet. Denna stil tog fasta på realistiska illustrationer av människor och ett starkt budskap – ett tydligt exempel är Rosie Riveter.

1919: Bauhaus öppnar. Den tyska designskolan blev snabbt kraftverket i modern design, som ofta använde art deco och vad som senare skulle bli schweiziska stilar.

1920: Art Deco grafisk design med sin djärva geometri och hög kontrast framträder vid sidan av konstverket. Det saknar djupet av andra stilar men används under ”Roaring Twenties” och fram tills 40-talet.

Stilar nära följ popkultur

1932: Times New Roman-typsnittet skapades av Stanley Morrison. Det beställdes av “Times of London “.

1940 : Negativt utrymme och ren design utformade den schweiziska stilen av designen.

Sans serif-typsnitt och asymmetriska layouter var ofta föredragna. Den hade en lång livslängd och sågs ofta fram tills 1980-talet.

1945: Den postmoderna rörelsen uppstår och efterföljer geometrisk art deco. Denna stil är informell och släpper konventionella layouter. Rörelsen var vanlig fram tills 1960-talet.

1947: Legendariska grafiska designern Paul Rand släpper sin första bok, “Tankar om design. “. Hans arbete skulle komma att påverka alla efterföljande designers.

1950: Kitsch kommer fram och blir mest anmärkningsvärt i dagens ofta överdramatiska filmaffischer. Hög kontrast och djärva färger, fantastiska bilder och illustrationer av dramatiskt poserade personer var vanliga i denna stil.

1957: Helvetica är utvecklad av Max Miedinger. Det blev snabbt ett populärt och standardtypsnitt.

1959: Den första utgåvan av “Communication Arts” släpps. Detta designmagasin skulle snabbt bli en industristandard och visar upp det bästa arbetet från moderna designers.

1968: Inspirerad av hallucinationer framträder den psykedeliska stilen och spelar för motkulturen. Snirkliga, obskyra typsnitt förvandlas till former och ljusa färger genomtränger de ofta svårlästa designerna.

1970: Illustrationer som rör sig som collage blir populära i den postmoderna rörelsen. De överlagda elementen och en impulsiv känsla var vanlig fram tills 80-talet.

Den Digitala Revolutionen

1990: Den första versionen av Adobe Photoshop släpps, vilket skapar en revolution i hur grafiska designers arbetar.

2000: Grungedesign framkom med punkrockscenen eftersom fler mönster använde textur för att visa en smutsig känsla. Denna stil var fortsatt populär under 2010-talet.

2010: Det som blev känt som platt stil spelar av den minimalistiska känslan med skarpa linjer och överraskande vridningar som den överdrivna användningen av negativt utrymme.

2016: Abstrakt Schweiz fortsätter den minimalistiska trenden, snedvrider och avkonstruerar design på sätt som verkar slumpmässigt.

2017: Cinemagrafier dyker upp – fotografier där en liten rörelse görs – för att fånga tittarnas uppmärksamhet i den skrämmande marknadsföringen på skärmen.